
 

 

 
 
 
 

Philadelphia Board of Ethics 
Non-Public Board Opinion No. 2020-002 

 
March 5, 2020 

 

Re: Application of the City’s political activity restrictions to sale of a product 
used by campaigns for elective office 

Dear Requestor, 

You have requested a non-public advisory opinion about whether the City’s ethics rules 
would permit you to sell a product used by campaigns for elective office (the “product”), either 
one-time or subscription-based, yourself or through an agent, to political campaigns or 
consultants who are hired by political campaigns. You also asked whether, if you are limited to 
selling through an agent, you can hold a stake in the company that arranges the sale. 

As discussed below, the political activity rules would prohibit you, whether directly or 
through an agent, from marketing or selling1 your product to political campaigns or political 
consultants working for campaigns. A one-time divestment sale, however, may be permissible in 
certain circumstances. You may also be able to retain a financial interest in a business that 
continues to market and sell the product if you are effectively insulated from business decisions 
and operations. Any potential sale of the product would create a conflict of interest that may 
require disclosure and disqualification.  

I. Jurisdiction 

Philadelphia Home Rule Charter Section 4-1100 grants the Board of Ethics jurisdiction to 
administer and enforce all Charter provisions and ordinances pertaining to ethical matters. 
Charter Section 4-1100 and Philadelphia Code Section 20-606 authorize the Board to render 
advisory opinions explaining the application of laws under the Board’s jurisdiction concerning a 
City officer or employee’s proposed future conduct. Board Regulation No. 4 describes the 
procedures related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of an 
advisory opinion issued by the Board. 

 
 

1 Unless otherwise specified, as used in this Opinion the terms “sale” or “sell” are intended to include any 
arrangement or mode of disposition, regardless of form or terms, that seeks to monetize or commercialize the 
product or related services, including sales or licensing agreements, executory contracts, and service contracts. 
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II. Facts 

You are a recently hired City employee. Prior to joining the City, you had your own 
business. You wound down your business activity prior to starting your City job. As part of your 
business, you developed a product that is used by campaigns for elective office. You sold the 
product to political campaigns and political consultants. 

III. Relevant Law 

The nature of the product means that the most likely buyers would be candidates, 
campaigns, and political consultants working for campaigns. As a result, your ability to sell the 
product is restricted by the political activity rules found in Section 10-107 of the Home Rule 
Charter and Board Regulation 8. Charter Section 10-107(4) restricts political activity by City 
employees. Board Regulation No. 8 defines “political activity” as any activity directed toward 
the success or failure of a political party, candidate, or partisan political group. Board Reg. 8,  
¶ 8.1(m). Among other things, City employees cannot take any part in a political campaign. Id. at 
¶ 8.7(b). 

In addition, Section 20-607 of the Ethics Code prohibits a City officer from taking 
official action when either (a) they have a personal financial interest in that action or (b) a 
business or other entity of which they are a member has a financial interest in that action. If an 
employee has a conflict and can take official action that would financially impact the source of 
that conflict, the employee must disclose the conflict and disqualify themselves from any such 
official action. City Code §20-608. A “financial interest” is “an interest involving money or its 
equivalent or an interest involving any right, power or privilege that has economic value.” Code 
§20-601(9). A person or entity has a financial interest in matters that have a potential impact on 
the person’s or entity’s income, compensation, assets, wealth, employment prospects, or business 
prospects. See Board Ops. 2019-002; 2012-001. 

IV. Discussion 

 The Board has not directly addressed the application of the City’s political activity 
restrictions to a City officer or employee who wants to market or sell a product or service to 
candidates, political campaigns, or political consultants. As discussed below, the Charter’s 
political activity restrictions prohibit you from marketing or selling your product, either directly 
or through a sales agent, to a political campaign, party, candidate, or consultant. A one-time 
divestment sale, or the retention of a purely financial interest in a business that sells and markets 
the product, however, may be permissible under certain conditions. Also, if you seek to sell the 
product, you have a conflict of interest that may need to be addressed through disclosure and 
disqualification. 
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A. Sales to political campaigns or political consultants prohibited whether direct 
or through a sales agent  

From what you described, the product is designed to provide insights and analysis to 
assist campaigns in selecting and implementing political strategies. As a result, directly 
marketing or selling your product to political campaigns would be taking part in a political 
campaign. The result would be no different if you used a sales agent to market and sell the 
product. Therefore, Charter Section 10-107(4) prohibits you from marketing or selling your 
product to political campaigns, political parties, or candidates for elective office, as well as to 
consultants working for any such buyers other than in the limited circumstances described 
below.2 

Marketing or sales to political consultants who work for political campaigns would also 
be prohibited by Section 10-107(4). A political consultant would be purchasing the product for 
use by or on behalf of their client(s) to carry out the management of a political campaign. Selling 
the product to a consultant under such circumstances would be indistinguishable from selling 
directly to a political campaign. 

In contrast, you could sell the product to a non-partisan group or government entity (other 
than the City, see Charter Section 10-102) so long as the buyer is not coordinating with a 
political party, campaign, or candidate. 

B. One-time divestment sale permitted in limited circumstances 

While you cannot market or sell the product as an ongoing concern, you would be able to 
make a one-time divestment sale of the product so long as (1) the product can be sold as a 
finished product with minimal preparation; (2) you do not provide any ongoing maintenance or 
other services to the buyer; and (3) you relinquish all future rights to the product. You would still 
be prohibited, however, from marketing the product, either directly or through an agent, to 
buyers who are candidates, political campaigns, or political consultants. You must also comply 
with the City’s conflict of interest rule as discussed below. 

 
C. Financial interest in business permitted in limited circumstances 

You also asked whether you would be permitted to retain an interest in a business that 
would continue to market and sell the product. You may retain such an interest only if it is purely 
financial. You could not have any managerial or other authority over or role in the business or 
the product. You could not be involved in maintaining or customizing elements of the product, 
marketing or selling the product, or making decisions about the operations of the business entity. 
This would require more than simply hiring a sales agent – you would need to be sufficiently 
walled off from the operations of the business such that it could effectively function as a blind 
trust. 

  

 
2 While your product is geared towards campaigns in and around Pennsylvania, the restrictions of Charter Section 
10-107(4) apply regardless of where the candidate, campaign, party, or consultant is located. 
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D. Conflicts of Interest  

Apart from the political activity rules, the conflict of interest rule prohibits you from 
taking official action that would provide you a financial benefit. While there are a variety of 
possible scenarios that could require disclosure and disqualification, the most likely to arise in 
your situation is a potential sale to an entity or individual that interacts with the City Department 
you work for. In such situations, you would need to disclose the conflict and disqualify yourself 
from any action that would impact the prospective buyer. 

* * * * * 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 
seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the facts 
you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable reliance on 
opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within the Board’s 
jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their requests. Code § 20-
606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12. 

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made public. 
As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to conceal facts 
that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let Board Staff know if 
you have any questions. 
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